zaterdag 16 januari 2016

Cultuurfabriek

In Eindhoven heb je Strijp S. In Helmond heb je de Cacaofabriek. In Den Bosch heb je de Verkadefabriek. In Groningen bezocht ik al een paar keer de expositie Noorderlicht in een oude leegstaande suikerfabriek. En in Veghel was ik vanmorgen met 25 leden van onze fotoclub op excursie in CHV Noordkade. 
Wat deze plekken gemeen hebben is dat oud industrieel erfgoed een nieuwe bestemming heeft gekregen. Op al deze plekken is horeca en cultuur de nieuwe motor. Kunstenaars vinden er ruimte om hun ideeĆ«n vorm te geven en te tonen. Aan de bar kun je van gedachten wisselen over het wisselend succes van dit soort initiatieven. 
CHV Noordkade is een industrieel complex dat stamt uit het begin van de twintigste eeuw. Deze Coƶperatieve Handelsvereniging (CHV) was een initiatief van de in 1896 gestichte Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB). De op aanraden van de Gemertse pater Gerlacus van den Elsen verenigde boeren konden er onder meer terecht voor hun veevoerders. 
Toen de CHV zijn fabriekscomplex op de noordkade van de Veghelse haven verliet, moest er een nieuwe bestemming gevonden worden voor de lege gebouwen. Bouwbedrijf Van de Ven dat het terrein met opstallen kocht vertimmerde de gebouwen in overleg met de Veghelse bevolking tot een cultureel centrum. En wat nou zo mooi is aan de inbreng van al die creatieve geesten, is dat het geen gelikt nieuw architectonisch hoogstandje hoeft te zijn. De wat rauwe afwerking met veel restanten van de oorspronkelijke bouw maken CHV Noordkade tot een inspirerende omgeving. 
Wij liepen er vanmorgen rond met onze camera’s om die sfeer van oud en nieuw in fotografische beelden te vangen. Ik voelde me al snel geroepen om buiten de voor de hand liggende kaders te kijken. Zo kwam ik in een zaal die was ingericht voor lezingen, presentaties en symposia. De stoelen waren leeg, de witte projectiewand weerkaatste geen informatieve beelden. Hier viel op dit moment niks op te steken. Niks ten nadele van CHV Noordkade, want dat concept bevalt me wel. Maar hier bedacht ik, dat ik terecht was gekomen op een Symposium der Leeghoofden en ik maakte deze foto.

Symposium der leeghoofden

Geen opmerkingen: